Pomelo Nedir? Faydaları Nelerdir?
Pomelo, turunçgiller familyasına ait olan ve otsu familyadan gelen bir ağaç ve meyve türüdür. Ülkemizde büyük ilgi gören bu meyvenin faydalarına daha yakından bakmak ister misiniz?
Pomelo, turunçgiller familyasına ait olan ve otsu familyadan gelen bir ağaç ve meyve türüdür. Kabuğu kalın ve sarı tonlarında olan bu meyvenin boyutu genel olarak büyüktür. Ağırlığı 2 kilograma kadar ulaşabilir. Çapı 15-20 cm civarında olabilir. Sağlığa olan faydalarıyla dikkat çeken bu meyvenin kökeni Güneydoğu Asya'dır. Ancak Akdeniz iklimine uygun olması nedeniyle ülkemizde de yetiştirilmektedir. Üstelik büyük ilgi görüyor. Peki bu meyvenin faydalarına daha yakından bakmak ister misiniz?
Sindirim sistemini düzenler
Pomelo sindirim sistemini düzenlemeye ve güçlendirmeye yardımcı olur. İçeriğindeki potasyum, magnezyum, bakır gibi mineraller sindirimi destekler. Özellikle yemek sonrası bu meyveden birkaç dilim tüketmek metabolizmayı rahatlatır. Bileşiminde birçok meyveye göre çok daha yüksek miktarda lif vardır. Bu da bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Kilo vermeye yardım eder
Pomelonun faydalarından bir diğeri kilo verme sürecini hızlandırmasıdır. Kabuksuz bir meyve ortalama 230 kalori içerir. Bu miktar bu kadar büyük bir meyve için oldukça düşük bir miktardır. Bileşimindeki protein ve lifler sayesinde pomelo doygunluk hissini artırır.
Kalp sağlığını destekler
Pomelo meyvesi, kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürerek kalp hastalığı riskini minimalize eder. Ancak bu meyvenin kalp sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlayabilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Eğer kolesterol ilacı kullanıyorsanız bu meyveyi fazla tüketmemelisiniz.
Kansere karşı korur
Pomelo, kanser hücrelerini öldürmeye ve kanserin yayılmasını önlemeye yardımcı olduğu gösterilen özelliklere sahiptir. Fareler üzerinde yapılan bir araştırma, bu meyvenin kabuk ekstraktının tümör büyümesini baskıladığını ortaya çıkardı. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve kanser hücrelerini öldürdüğü de gözlemlenmiştir. Bilimsel çalışmalar bu meyvede bulunan naringenin adı verilen ana antioksidanın prostat ve pankreas kanseri hücrelerini yok ettiğini gösteriyor. Akciğer kanserinin yayılmasını yavaşlattığı da yapılan test tüpü çalışmalarında ortaya çıktı. Ancak bu çalışmaların yanılma payının olduğunu da unutmamalıyız.
Bağışıklık sistemini güçlendirir
Pomelonun en önemli faydalarından biri de bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasarları önleyen pomelo meyve kurusu çeşitleri arasında bu meyve, günlük C vitamini açısından iyi bir kaynaktır. Ayrıca başka vitamin ve antioksidanlar da içerir. Bunlar arasında turunçgillerde çokça bulunan naringenin ve naringin gibi önemli antioksidanlar yer alır. Ayrıca likopen adı verilen ve domateslerde bulunan anti-enflamatuar özelliklere sahip bir antioksidan açısından da zengin bir meyvedir.
Yaşlanma belirtilerini önler
Yüksek antioksidan içeriği sayesinde pomelo yaşlanma karşıtı etkiler gösterir. Antioksidanlar, özellikle C vitaminiyle birlikte ciltteki hasarı azaltır. Böylelikle daha genç ve sağlıklı bir görünüm sağlar. Ayrıca meyve kurusu, yüksek kan şekeri seviyelerinin neden olduğu ileri glikasyon son ürünlerinin oluşumunu azaltır.
Ağız yaralarını ve ciltteki hasarları iyileştirir
Pomelonun bir diğer özelliği de antibakteriyel ve antifungal olmasıdır. Bu özellikleri ile ağız yaralarını iyileştirmeye ve ciltteki sorunları gidermeye yardımcı olur. Fakat uçucu yağlar konsantre olduğundan bunları yutmamak gerekir. Ayrıca cilde uygulamadan önce uygun şekilde seyreltmek de önemlidir. Bu konuda en doğru bilgileri cilt uzmanınızdan alabilirsiniz.
Yöresel ürünlerde fırsatlar
Pomelonun faydalarından en güzel şekilde yararlanmak için en kaliteli ürünleri en doğru adresten temin etmelisiniz. Gaziantep merkezli Çelebioğulları bu konuda en ideal seçimdir. Pomelonun yanı sıra yöresel ürünler kategorisinde başka pek çok lezzete ulaşabilirsiniz. Online satış sitesi celebiogullari.com.tr adresi üzerinden uygun fiyat avantajları ve bütçe dostu kampanyaları takip etmeyi unutmayın.
Bu İçeriğe Tepkiniz Nedir?